ΑΓΑΠΩ ΕΙΜΑΙ ΘΕΛΩ

Οι Χοντροί που κοροιδεύεις μπορεί και να αδυνατίσουν.
Εσύ, μπορείς να γίνεις άνθρωπος;

10 Οκτωβρίου 2017

Ο  Φυλετικός ρατσισμός -με συντονισμένες καμπάνιες και ευαισθητοποίηση- ίσως και να συνθλίβεται. Υπάρχει, όμως, ένας κοινωνικός ρατσισμός που δεν θα τελειώσει ποτέ. Ο ρατσισμός των Κιλών, ο οποίος τρέφεται κυριολεκτικά και μεταφορικά- από όλους.

Θα στα πω όπως συμβαίνουν, όπως τα ακούμε. Χωρίς περιστροφές, αλλά με χοντρό ρεαλισμό. Χωρίς το φίλτρο της κοινωνικής λεπτότητας, λοιπόν,  ο “Χοντρός”με Χ κεφαλαίο δυστυχώς αποτελεί ειδική κατηγορία Υπανθρώπου από μόνος του.

Ο χαρακτηρισμός Χοντρός” ,“Χοντρή” είναι μία εξαιρετικά υποτιμητική λέξη, συνώνυμη μολυσματικής νόσου. Η κάθε Χοντρή – όπως η «Κατερίνα» της ιστορίας μας θα είναι πάντοτε- για όσο δηλαδή ζυγίζει αρκετά παραπάνω απ΄ το κανονικό- ένα κατώτερο ον… (Ποιός από εμάς δεν έχει -φανερά ή κρυφά- κοροιδέψει στην ζωή του κάποιον/α επειδή είχε κάποια παραπάνω κιλά; Το “Παχύδερμο”, η “Φάλαινα”, η “Αγελάδα”,το “Κήτος”…)

Ο  Χοντρός , όπου κι αν πάει ,θα τον κοιτούν περίεργα με στραβωμένη έκφραση, ύφος απέχθειας, οίκτου- ίσως και θυμού. Ο Χοντρός συχνά δεν ανήκει εκεί, χαλάει την αισθητική, πιάνει παραπάνω χώρο στο οπτικό μας πεδίο. Ίσως και να  κλέβει το οξυγόνο, εμποδίζοντας μας  να  ανασάνουμε ελεύθερα.

«Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά» –κατά τον Αύγουστο Κορτώ-, ο  άνθρωπος με τα παραπάνω κιλά κατ΄εμέ, είναι ένας άνθρωπος που είναι δυο φορές “Μαύρος”, δυο φορές “Φτωχός”, δυο φορές “Περιθωριακός κι Αποκλεισμένος” από όλους εκεί έξω. Ο υπέρβαρος -είναι σχεδόν επισήμως- η persona non grata αυτής της υπερκαταναλωτικής  κοινωνίας. 

Υπάρχει, μία κοινωνική αλήθεια που τσιμπάει σαν χοντρή πεινασμένη μύγα του ελληνικού Αυγούστου: Οι άνθρωποι με τα περιττά κιλά  θα είναι ισόβια αιχμάλωτοι ενός ρατσιστικού κόσμου. Δεν θα βρουν ποτέ  την  ψυχική ελευθερία και την  εκτίμηση από  κανέναν εκεί έξω.

Κανείς  από την Άρια φυλή των Αδυνάτων δεν θα είναι έτοιμος ποτέ να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο ρατσισμό, αφού κανείς  δεν πιάνει στο στόμα του την σνομπ και κακεντρεχή ανορεξική που «αδειάζει» σε μία λεκάνη τουαλέτας την αδυναμία ελέγχου της όποιας βουλιμικής κρίσης και την απέχθεια της για κάθε υποψία περιττού γραμμαρίου λίπους στο στεγνό σώμα της. 

Λευκοί – Μαύροι, Πλούσιοι – Φτωχοί, Όμορφοι -Άσχημοι, Νέοι – Όχι Νέοι, Ψηλοί – Κοντοί, Μορφωμένοι- Αναλφάβητοι, Αριστεροί -Δεξιοί, Έξυπνοι – Χαζοί, Straight Gay. Σχεδόν όλοι -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο-έχουν κερδίσει το δικαίωμα στην διαφορετικότητα έναντι του υπέρβαρου, ο οποίος -όσο η ζυγαριά του έχει μνήμη και τα φερμουάρ  δεν του κλείνουν- δεν θα το κερδίσει ποτέ. Κι αυτό με θυμώνει. 

 H παχυσαρκία είναι -αναντίρρητα- η παγκόσμια επιδημία του 21ου αιώνα, με πολλαπλές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και, ως εκ τούτου, αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Στις μέρες μας αποτελεί παγκόσμια απειλή καθώς σύμφωνα με νέα εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι σε 8 χρόνια ο αριθμός των παχύσαρκων θα φτάσει τα 2,7 δισεκατομμύρια, αρκετοί εκ των οποίων θα καταλήξουν να χρειαστούν ιατρική φροντίδα.

Σε πρόβλεψη-σοκ για το κόστος της παχυσαρκίας προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά της Παχυσαρκίας (World Obesity Federation-WOF) καθώς εκτιμά ότι από το 2025 θα χρειάζεται ένα ποσό που θα ξεπερνά τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την «επιδημία» αυτή.Είναι γνωστό εξάλλου ότι η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι οι δύο βασικές αιτίες για την παγκόσμια αύξηση κρουσμάτων καρκίνου, καρδιοπαθειών, εμφραγμάτων και διαβήτη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι ή υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Ο  πλανήτης  όσο πάει και παχαίνει. Τυχαίο; Δε νομίζω.

Μισώ τη λέξη Xοντρός. Εδώ αναφέρεται πάνω από 20 φορές. Και οι 20 με πόνεσαν σαν να ζω στο δικό τους σώμα, σαν να σηκώvω το δικό τους βάρος. Για μένα που συχνά παλεύω για 5-10 κιλά πάνω κάτω-  οι Παχύσαρκοι είναι κανονικοί άνθρωποι που το πραγματικό υπέρβαρο το έχουν στην ψυχή τους. Πάντα υπάρχει ο τρόπος. Πάντα υπάρχει ο κατάλληλος επιστημονικός σύμμαχος. Αναζητήστε τους. Επιτρέψτε τους να σας βοηθήσουν.

 

Υ.Γ.  Πολύ χάρηκα, λοιπόν, με το videaki που ανέβασε πριν απο λίγους μήνες στα social media η Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, για την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας 2017, κι  αναδεικνύει, ως θέμα το «Στίγμα» της Παχυσαρκίας. Τον άσχημο, δηλαδή, τρόπο αντιμετώπισης και στιγματισμό που υφίσταται ένα παχύσαρκο άτομο λόγω του σωματικού του βάρους.

 

Ας γίνει τουλάχιστον μία ενημερωτική αρχή. Με έναν αληθινό, φρέσκο κι άμεσο κι αποενοχοποιητικό  τρόπο σαν αυτόν! Γιατί, Όχι! Οι επιδείξεις μόδας με sexy juicy μοντέλα 1.80  που ζυγίζουν 75 κιλά αντί για 45 δεν πιάνονται για εκστρατείες αφύπνισης κατά του στίγματος της παχυσαρκίας!

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply