Πόσες πιθανότητες έχεις να πετύχεις μία μονίμως sold out παράσταση που να μιλάει για την πιο τρυφερή και ταυτόχρονα διάπυρη φάση της δικής σου ζωής; (Αφού ξεκαθαρίσω πως κάθε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις δεν είναι καθόλου συμπτωματική θα σου πως άρχισαν όλα).
Το Σάββατο -ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου-στα βόρεια έβρεχε. Κι έκανε και κρύο. H μόνη μου βαθιά επιθυμία ήταν να χουζουρέψω στον καναπέ αγκαλιά με 3.000 θερμίδες, το τηλεκοντρόλ και όλα τα θεμελιώδη ζητήματα της ζωής μου.
Σχεδόν με το ζόρι -και από ευγένεια για τις προσκλήσεις που μου είχαν κρατήσει για την sold out θεατρική παράσταση SEX Λεξικόν– πήρα τις ψηλοτάκουνες μποτίτσες μου -κακή επιλογή για τα πεζοδρόμια της περιοχής-και διακτινίστηκα στο Θέατρο 104. Ένα μικρό καλλιτεχνικό μελίσσι στην καρδιά του Κεραμεικού με αυτές τις very cute θεατρικές αίθουσες που νομίζεις πως είσαι μία μεγάλη παρέα κάπου στην καρδιά της Νέας Υόρκης και οι ηθοποιοί ερμηνεύουν στο σαλόνι σου.
Τα φώτα σβήνουν. Έξω από τα παράθυρα της σκηνής -βλέπεις live τη βροχή να πέφτει και τα κλαδιά των δέντρων να κουνιούνται χορεύοντας στον χειμωνιάτικο παγωμένο αέρα. Το vintage παραμύθι σχέσεων ξεκινά και οι λέξεις, τόσο στο Λεξικό που «πρωταγωνιστεί» στην παράσταση, όσο και στο κείμενο του Σπύρου, τρέχουν σαν γάργαρο καθαρό νερό βουνίσιας πηγής.
Το «Σεξ Λεξικόν» είναι ο οδηγός για τον Τάκη και την Κάτια, στο ταξίδι της ενηλικίωσης. Ενα «παράλογο» εγχειρίδιο που θα μπερδέψει τους πρωταγωνιστές μας και θα δημιουργήσει τη βάση για μία αληθινή και ευαίσθητη κωμωδία. Είναι ένα πολύ τρυφερό έργο το οποίο μπορείς να το θεωρήσεις κωμωδία, όμως έχει και πολύ πιο βαθιά συναισθήματα να προκαλέσει εκτός από γέλιο.
Ένα κορίτσι, ένα αγόρι και ένα..μήλο. Ο προαιώνιος πειρασμός. Πρέπει να δαγκωθεί δειλά- δειλά ή μήπως να φαγωθεί λαίμαργα ακριβώς όπως ο Τάκης σε κάποια σκηνή θέλει να φάει την Κάτια;
Με αφορμή τη συνάντηση δύο ερωτευμένων, το 1978, της Κάτιας και του Τάκη, ο συγγραφέας του έργου, σατιρίζει με τον τρόπο του, τα στερεότυπα της τότε εποχής, χρησιμοποιώντας το Σεξ λεξικόν. Ταυτόχρονα, η παράστασή αποδεικνύει ότι ο έρωτας,και ειδικά η περίφημη Πρώτη Φορά, έχουν την ίδια συστολή, την ίδια αμηχανία, αλλά και την ίδια επιθυμία σε όλες τις εποχές. Την ώρα που μια εποχή είναι τόσο διαφορετική από μία άλλη, την ίδια ακριβώς ώρα βλέπουμε ότι τα ανθρώπινα ένστικτα, αλλά και ο έρωτας, βιώνονται με τον ίδιο τρόπο.
Το «Σεξ Λεξικόν: Η Επιστήμη του Έρωτα» είναι ένα νεοελληνικό έργο από τον Σπύρο Δ. Μιχαλόπουλο, δημοσιογράφο και βραβευμένο με το βραβείο Μπότση, ενώ η σκηνοθέτις Αγγελίτα Τσούγκου, με χιούμορ, ευρηματικότητα,τρυφερότητα και φρέσκια ματιά διεισδύει σ΄έναν ξεχασμένο χρόνο για να θυμίσει στο κοινό λέξεις, έννοιες, σκέψεις, μια ολόκληρη υπέροχη εποχή.
Η απολαυστική Φωτεινή Αθερίδου -πραγματική αποκάλυψη- και ο εξαιρετικός Σπύρος Χατζηαγγελάκης πρωταγωνιστούν στην sold out επιτυχία. Μια κωμική ιστορία με άξονα την πρώτη ερωτική εμπειρία δυο νέων ανθρώπων και με έναν ήπιο πολιτικό σχολιασμό στις άκαμπτες ερωτικές πεποιθήσεις και προκαταλήψεις της παλιάς Ελλάδας, του 20ου αιώνα –όπου η γυναίκα δεν επιτρέπεται να έχει «ανεξέλεγκτες σεξ-επαφές» και ο άντρας «πρέπει να αποφεύγει την αυτοϊκανοποίηση για να μην πάθει νευρώσεις».
Η Κάτια και ο Τάκης, οι χαρακτήρες της κωμωδίας «Σεξ Λεξικόν: Η επιστήμη του έρωτα» είναι δυο πρόσωπα βγαλμένα από άλλη εποχή. Κάποτε υπήρξαν .Και ήταν απολαυστικοί. Και οι δυο τους. Γι αυτό και θα τους λατρέψεις. Έτσι κι αυτό το χειμώνα στο θέατρο 104 οι παλιοί θυμούνται και οι νέοι μαθαίνουν ότι όλα είναι διαφορετικά από τότε, αλλά η πρώτη φορά είναι πάντα πρώτη για όλους και δεν αλλάζει είτε συμβαίνει στην εποχή του cyber sex είτε στα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Οδηγώντας προς το σπίτι σκεφτόμουν πως τα γράμματα φτιάχνουν λέξεις. Οι λέξεις γεννούν σκέψεις , οι σκέψεις γεννούν συναισθήματα και τα συναισθήματά δείχνουν το δρόμο. Χτίζουν δρόμους φτιάχνουν κτήρια, πόλεις, χώρες συναισθημάτων. Σε κάνουν να θέλεις να χαθείς και να περιπλανηθείς στις ατραπούς τους.
Μάλλον γι αυτό οι δρόμοι της αγάπης είναι οι περισσότερο ταξιδεμένοι. Το θέλω, το μπορώ, το νιώθω μόνος, το είμαι ερωτευμένος, το φοβάμαι, το πεθαίνω για σένα, το πονάω, το μου λείπεις, είναι ο χάρτης και οι ανθρώπινες καρδιές ο μοναδικός προορισμός.
Και κάτι ακόμα: Η λεπτή αόρατη γραμμή που ονομάζεται Σύμπτωση ή -μήπως- Κάρμα σε κυνηγάει σαν την λάθος απόχρωση μαλλιών εδώ και χρόνια. Δεν μπορείς να της ξεφύγεις. Αυτό μόνο θα σου πω για το τέλος της λυτρωτικής αυτής παράστασης.
ΥΓ. Τυχαίο; Με λένε Κάτια. Η μεγαλύτερη σοβαρή τύπου γάμου σχέση μου ήταν με τον Τάκη. Αγαπώ τις λέξεις και τα λεξικά και όταν ήμουν διευθύντρια σύνταξης στο περιοδικό «ΕΓΩ» των εκδόσεων Λυμπέρη ο Σπύρος Μιχαλόπουλος μου θύμισε πως έκανε συνεντεύξεις και άρθρα για το περιοδικό. Επίσης μένουμε και οι δύο στα Βριλήσσια και περπατάμε στο Πάρκο της Αττικής Οδού. Είμαι σίγουρη πως θα συναντηθούμε με τα καρότσια μας στον ΑΒ Βασιλόπουλο.
Ταυτότητα Παράστασης:
Κείμενο: Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος
Σκηνοθεσία: Αγγελίτα Τσούγκου
Επιμέλεια Κίνησης: Ερμίρα Γκόρο
Σκηνικά – Κοστούμια: Σάντρα Σωτηρίου
Bοηθός σκηνογράφου: Γιάννης Σωτηρίου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μερόπη Παπαστεργίου
Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης
Ερμηνεύουν οι: Φωτεινή Αθερίδου, Σπύρος Χατζηαγγελάκης
Στοιχεία Παράστασης:
Ημέρα και Ώρα παράστασης: Δευτέρα και Τρίτη 21:15
Είσοδος : 10 € (γενική είσοδος), 5 € (για ανέργους)
Διάρκεια παράστασης: 80’
Λήξη Παραστάσεων : Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017
Χώρος: Θέατρο 104 . Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός) – Τηλ : 210 3455020
No Comments