ΑΓΑΠΩ

Μελίνα. Σκέτο!

18 Οκτωβρίου 2019

Τη βάφτισαν Αμαλία – Μαρία, δεν τη φώναξαν όμως έτσι ποτέ.Το όνομα που θα χρησιμοποιούσαν σε όλη της τη ζωή, και με το οποίο έγινε πασίγνωστη, ήταν το «Μελίνα». Πολλές φορές δεν χρειαζόταν καν το επίθετο «Μερκούρη» για να συστηθεί.

melina-3

Ήταν η Μελίνα όλων των Ελλήνων, αλλά και η Μελίνα των ξένων», διαβάζουμε στη βιογραφία της στο www.melinamercourifoundation.org.gr

 

 

Λένε πως το 18 ήταν το τυχερό της νούμερο. Στις 18 Μαΐου γνώρισε στις Κάννες τον άντρα της ζωής της, τον Ζιλ Ντασέν.

 

imagehandler

 

Στις 18 του Δεκεμβρίου ο μεγάλος της έρωτας είχε τα γενέθλιά του. Στις 18  Ιουνίου  1856 γεννήθηκε ο παππούς της και «αγαπημένος δήμαρχος των Αθηναίων» Σπύρος Μερκούρης.Και στις 18 Οκτώβρη του 1920, είδε την πρώτη ακτίνα του αττικού ήλιου κι η ίδια.

Η Μελίνα ήταν δυό μάτια κάρβουνα αναμμένα κι ένα τσιγάρο μόνιμα στα μακριά της δάχτυλα.

Αγέρωχη. Aτίθαση, πεισματάρα, full στα εγωιστικά καπρίτσια και τις ανορθόδοξες τακτικές ισορρόπησε με έμφυτη μαεστρία τους δύο μεγάλους ρόλους της ζωής της. Την ηθοποιό και την πολιτικό.


still-of-melina-mercouri-in-never-on-sunday-1960-large-picture

 

Καμία κοινωνική σύμβαση, δεν κατάφερε να τη μεταμορφώσει  σε μια «συνηθισμένη» γυναίκα. Όπου κι αν ταξίδευε  το διαβατήριο της ήταν η Ελλάδα.

H θρυλική κινηματογραφική «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη πίστευε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της  χώρας μας. Και μιλούσε με πάθος. Και λατρεία. Για τον πολιτισμό, για τα εθνικά θέματα, για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Κυρίως, όμως για την μικρή Ελλάδα των μεγάλων οραμάτων.

Η Μελίνα για τη ζωή της:
«Είμαι πολύ τσιγγάνα για να κάνω κανονική ζωή γυναίκας.

Χαίρομαι να ξυπνάω αργά, να κοιμάμαι αργά, να έχω φίλους, με δυο λόγια να κάνω ζωή σουλτάνου. Θέλω η μέρα μου να τελειώνει τα χαράματα. Στην πραγματικότητα είμαι μια αδάμαστη τρελή.

Είναι θαυμάσια η ζωή μου και ζητώ να κρατηθώ σ’ αυτήν όσο το δυνατόν περισσότερο. Το επάγγελμα μου είναι η μοναδική φροντίδα μου, παρ’ όλο που ξέρω ότι κανείς δεν μπορεί να φτάσει στην πραγματοποίηση του τέλειου. Είναι πολύ δύσκολο να μάθεις να περπατάς, να μιλάς, να κινείσαι όπως πρέπει».

Σαν σήμερα, 18 Οκτωβρίου. θα γινόταν 99 ετών…

jscnn05

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply